Rooleja, tarinankerrontaa ja matalakiipeilyä nuorten näköisesti

Uutiset

Turussa on päästy helmikuussa toiminnan pariin. Meillä on ilo tehdä matkaa nuorten miesten joukon kanssa, joita innostaa kumppaneidemme kanssa yhteistyössä toteuttavat toimintakokeilut. Kunkin toimintakokeilun ”lajin” sisällä nuorilla on itsellään mahdollisuus vaikuttaa sisältöihin ja tekemisen tapaan. Nuoret pääsevät kokeilemaan ja toteuttamaan toimintaa yhdessä lajinsa ammattilaisten kanssa.

Havaitsimme toimintaa käynnistäessämme nuorten miesten kannalta positiivisen tilanteen: kohderyhmämme nuorille miehille järjestetään monipuolisesti ryhmässä toteuttavaa harrastus- ja vapaa-ajantoimintaa eri toimijoiden toteuttamana. Tilanne ei ole nuorille tässä suhteessa huono, kun on vara mistä valita. Meidän kanssamme matkaa taittamaan tulleet nuoret ovat tehneet valintoja kolmesta eri toiminnasta: boulder-kiipeily, larppaus tai media.

 

Toimintakokeilut

Toimintakokeilussa medialla eli mediatiimillä tarkoitamme videoiden sekä animaatioiden työstöä nuorten itsensä valitsemista aiheista kuten harrastuksista, tulevaisuuden unelmista tai muuten vaan maailman menon näkemisestä nuorten silmin. Mediahommiin pääsee Turun nuorisopalveluiden ohjaajien opastuksella.

Boulder-kiipeilyn paikka on Bouldertehtaalla. Ensin lajia esiteltiin ja pian päästiin jo tositoimiin. Kiipeilykengät ovat erittäin tiukat, jotka takaavat hyvän pidon seinällä. Seinällä on eri tasoja ja reittejä, joita edetään tietyillä otteilla. Eri värejä ja numeroita seuraamalla kiipeilyseinällä kehitytään pikkuhiljaa aloittelijoista osaajiksi. Ryhmä osallistuu viiden kerran kurssille. Nuoret saavat myös jäsenkortin Bouldertehtaalle, jossa he pääsevät kurssin jälkeen kehittämään taitoja. Ryhmä suunnittelee jatkoksi myös yhteisen retken luontoon tai toiseen kiipeilykeskukseen. Boulderointi tarjoaa itse lajitaidon oppimisen ja siinä kehittymisen lisäksi yhteisön, jossa on vahva tsemppihenki. Boulderointi kehittää ongelmanratkaisutaitoja ja luovuutta. Lajin luonteeseen kuuluu myös epäonnistuminen, joka sitkeän yrittämisen kautta kääntyy onnistumisen tunteeksi. Onnistumisen kokemukset vahvistavat itsetuntoa.

Larppausta ohjaa Kerttu Lehto Lounattaresta. Larppauksessa sukelletaan live-roolipelaamiseen, jossa pelaajat ilmaisevat roolihahmojensa toimintaa käyttämällä koko kehoaan apunaan ja pukeutumalla hahmoksi. Larppaus tarjoaa roolipelaamisen lisäksi mahdollisuuksia tarinankerrontaan ja improvisaationäyttelemiseen. Mukana olevat nuoret miehet saavat kokemusta myös tapahtumatuotannosta, taiteellisesta työstä, omien rajojen testauksesta ja uuden yrittämisestä.

Last modified: maaliskuu 12, 2019