Boulderointi on moniulotteista itsensä kehittämistä

Uutiset

Miesten vuoro -hankkeessa nuorten miesten ryhmä pääsee kokeilemaan boulderointia osana hankkeen rahoittamia toimintakokeiluja. Hankkeen tavoitteena on tukea 15-29 vuotiaiden nuorten miesten osallisuutta omaehtoiseen taiteen ja kulttuuriin tuottamiseen. Kaikki toimintakokeilut perustuvat ryhmätoimintaan, jossa pyritään tukemaan sosiaalisten taitojen vahvistumista ja identiteettityö. Onko boulderointi sopiva toimintakokeilu Miesten vuoro -hankkeen tavoitteisiin?

Lajin hienous

Boulderointi on yksi kiipeilyn alalajeista, jonka luonteeseen kuuluu matalilla korkeuksilla kiipeilyä, ilman varmistusvälineitä. Lajia voi harrastaa turvallisissa sisätiloissa tai ulkokivillä ja -kallioilla, jolloin mukaan tarvitaan “pädi” ja “spottaaja”. Boulderointi on helppo aloittaa ja alkuun tarvitsee vuokrata vain kiipeilykengät. Kiipeilyssä selvitetään reittejä eli yritetään päästä “toppiin” otteita ja pinnan muotoja hyödyntäen. Jokainen kamppailee pelkästään omien fyysisten ja psyykkisten rajojensa kanssa. Lajin hienous piilee itsensä ylittämisessä sekä reittien selvittämisen tuomassa onnistumisen tunteessa. Tämä jos mikä, on omiaan vahvistamaan luottamusta itseensä sekä uskoa omiin taitoihin.

Boulderoinnissa on tärkeää löytää itselle sopiva tyyli kiivetä, hyödyntäen omia kehon piirteitä esim. lyhyillä ja pitkillä ihmisillä on samalla reitillä eri haasteet. Pikkuhiljaa kiipeily auttaa hahmottamaan omia vahvuuksia ja heikkouksia kiipeilijänä, ja ratkomaan oman kehon rajoituksia seinällä. Tästä alkaa syntyä itselle oma kiipeilytyyli ja mieltymykset reittien valinnoissa. Kiipeilytyylin löytäminen on oman identiteetin tutkiskelua: ensin kokeillaan rajoja ja sitten hahmotellaan rajojen kautta omia piirteitä, persoona ja mieltymyksiä.

Kiipeily on hyvin kokonaisvaltainen laji, koska siinä oman kehon liikkuvuuden ja voiman kautta haastetaan ensiksi keho ja sitten mieli. Jotkut kamppailevat seinällä myös korkean paikan kammon kanssa. Rohkeus kasvaa, kun jatkuvasti ylittää itsensä ja kehittyy sekä fyysisesti, että psyykkisesti.

Yhteisö tukee ja kehittää

Kiipeily on yksilö suorittamisesta huolimatta hyvin yhteisöllinen laji. Kiipeilykeskuksissa on helppo aloittaa keskustelu puhumalla reiteistä ja antamalla kaverille vinkkiä reittien selvittämisessä. Toisiin kiipeilijöihin tutustuu huomaamatta ja lajille on tyypillistä vahva tsemppikulttuuri. Muiden kannustus usein auttaa, kun voimat ja usko alkavat olemaan koetuksella. Sisäboulderoinnista siirrytään usein hyvin pian myös ulkokiipeilyyn, mikä on omiaan vahvistamaan ystävyyssuhteita. Ulkona tarvitaan muiden apua mm. turvallisen tippumisen varmistamiseen (spottaus) sekä varmistajaksi, jos siirrytään köysikiipeilyyn. Ulkokiipeilyyn liittyvät luontokokemukset ja siirtymiset tarjoavat hyvän ympäristön aitoon kohtaamiseen ja olemiseen.

Kiipeilyyn liittyy vahvasti tietynlainen rento, outdoor –lifestyle. Harrastajat ovat varustettu sopivalla seikkailumielellä. Monet harrastavat kiipeilyn rinnalla myös muita extreme -lajeja kuten maastopyöräilyä ja offareilla laskemista. Kiipeily on kehittynyt vuosien saatossa lajin harrastajien johdosta samalla tavalla, kun esimerkiksi parkour ja skeittaus. Harrastajat löytävät koko ajan uusia haasteita ja liikkeen ilmaisun muotoja käyttäen hyväksi ympäristön tarjoamia virikkeitä. Voidaankin puhua kiipeilykulttuurista, jota kehitetään “sisältäpäin”, harrastajien johdosta, ja sitä myötä kehittyy myös kiipeilyssä tarvittavat varusteet.

Koettu ja opittu hyödyttää elämänhallintaa

Boulderointiin liittyvän tsemppauksen avulla on helpompi haastaa omia rajojaan ja pienet onnistumiset vahvistavat uskoa omaan kyvykkyyteen. Usko omiin taitoihin antaa motivaatiota yrittää myös muilla elämän osa-alueilla, kiipeilyseinien ulkopuolella. Kiipeily on myös sen verran intensiivinen laji, että siinä ei pysty “kelailemaan” huolia ja murheita. Muutaman tunnin “nollaus” ei varmastikaan ole pahitteeksi nuorille, joiden harteilla painaa tulevaisuuden paineet ja yhteiskunnan odotukset. Laji pystyy tarjoamaan hauskanpitoa, itsensä kehittämistä, uusia ystävyyssuhteita ja elämyksiä, vaikka loppuelämäksi.

Palaan alussa esittämääni kysymykseen. Boulderointi sopii ehdottomasti toimintakokeiluksi Miesten vuoro -hankkeeseen.

 

Kirsikka Sorvoja

Yhteisöpedagogiopiskelija

Miesten vuoro -hankkeen harjoittelija

 

 

Last modified: huhtikuu 5, 2019