Släkkäystä Turun puistoissa

Uutiset

Turussa toimi Miesten vuoro -hankkeen avoin kokeiluryhmä, jonka tarkoituksena oli vapaasti tutustua eri kulttuuritoimintoihin. Ryhmä muodostui Turun Valo-valmennuksen nuorista miehistä. Ohjaajana ryhmässä toimi yhteisöpedagogiopiskelija Sanna Miettinen.

Ensimmäisenä ryhmä tutustui slacklineen eli tasapainoliinaan. Pojat innostuivat tasapainoliinasta eli släkkäyksestä tai löysäliinailusta niin paljon, että laji vei mennessään ja muiden lajien kokeilut jäivät vähemmälle. Släkkäystä harjoiteltiin Turun puistoissa. Innokkaimmat pojat olivat mukana jokaisella kerralla, jopa Suomen kevään pienessä tuiskeessa ja lumisateessa!

 

Slaclinen historiaa

Slackline lajin kantaisänä voidaan pitää Adam Grosowskya, joka 1970–1980 luvun taitteessa 16-vuotiaana tutustui Yosemitessa Yhdysvalloissa kalliokiipeilijöiden harjoittamaan tasapainotteluun. Ystävykset Adam Grosowsky ja hänen ystävänsä Jeff Ellington kokeilivat kävelyä ja tasapainottelua kiipeilyköydellä sekä metalliketjulla. He yhdessä olivatkin ensimmäiset, jotka virittivät putkimaisen (tubular webbing) liinan käveltäväksi. Nykymuodossaan tunnettu laji Slackline tasapainoliinakulttuuri oli syntynyt.

Ja niin kuin kaikissa lajeissa myös tasapainoliinalla voi kehittyä ja tehdä ennätyksiä muiden rikottavaksi. Pisin tasapainoliinalla kävelty matka on 650 metriä, jonka hurjapää Alexander Schulz käveli Mongoliassa 9.5.2015. Korkeimmalla on kävellyt Christian Schou, joka käveli 1000 metrissä Norjassa 3.8.2006.

Slacklinen yhtymäkohdat ovat vuorikiipeilyssä, mutta lajin lähin vertailukohta löytyy toisesta temppuilun maailmasta, sirkuksesta.

 

Tasapainotaidetta

Tasapainoliina on noin viiden senttimetrin levyinen kuormaliinan kaltainen nauha, joka kiinnitetään päädyistään yleensä kahteen puuhun noin 50 senttimetrin korkeuteen. Nauha kiristetään tiukaksi, jonka jälkeen nauhalla voi kävellä. Nauhalla voi tehdä erinäisiä temppuja sen jälkeen, kun nauhalla kävely sujuu. Tämä harrastuksen muoto on nimeltään trickline. Highline muodossa nauha kiinnitetään korkealle ja matka on pidempi.

Ryhmän kanssa pysyteltiin liinalla puolen metrin korkeudella. Joitain temppuja kokeiltiin Oliverin opastuksella. Oliver on opiskellut Turun Taideakatemian sirkuskoulutuksen ja hänen kannustamanaan ryhmäläiset rohkenivat kokeilla muun muassa taaksepäin kävelyä, yhdenpolvenseisontaa ja risti-istuntaa.

Tasapainoliinan kanssa työskentely vaatii keskittymistä, joten se on hyvin meditatiivista puuhaa. Tasapainoliinalla oppii rauhoittamaan mielensä, hahmottamaan ja hallitsemaan kehoaan uudella tavalla. Hienointa oli nähdä, kun ryhmäläiset kannustivat toisiaan ja opastivat. Tällainen toiminta kasvatti huomaamatta ryhmähenkeä ja itsevarmuutta.

Haastavinta pojille tuntui olevan keskittyminen ja rauhassa aloittaminen. Maltti ei aina meinannut riittää siihen, että aloittaa vaan seisomalla hetken aikaa liinan päällä. Kiire eteenpäin oli kova. Edistyminen tietysti innosti sekä kavereiden onnistuminen. Lajissa pystyy nopeasti edistymään ja on yksi palkitsevimmista lajeista.

 

Harrastus jatkuu

Tasapainoliinoja voi Suomessa nähdä kesäisin puistoissa lähinnä kaupunkialueella. Voisi sanoa, että tasapainonauhat ovat jo osa suomalaista (ja monessa muussakin maassa) puistokulttuuria. Tilanteista välittyy hyvä yhteishenki ja taitojen karttuminen tapahtuu huomaamatta hauskanpidon ohessa.

Ryhmän harjoitellessa släykkäystä Turussa monet ohikulkijat olivat uteliaita harrastuksesta ja muutama rohkeni kysyä nauhalla kävelyn kokeilemista. Uteliaat saivat tietenkin kokeilla ja ryhmäläiset saivat opastaa oppimiaan asioita.

Laji on Suomessa melko järjestäytymätön. Harrastajat ylläpitävät sivustoja, joiden sisältöjen kautta jokainen lajin harrastaja voi saada vinkkiä kehittyäkseen. Eripuolilla Suomea on harrastajien perustamia yrityksiä, jotka edistävät lajin kehitystä ja myyvät varusteita sekä opettavat lajia.

Tasapainonauhakokeilu on ollut nuorista innostavaa ja yhdessä tekeminen on ollut mukavaa. Nauhan päällä on avautunut pojille uudenlainen maailma.  Toimintakokeilu päättyi, mutta pojat jatkavat släkkäysharrastusta omatoimisesti. Lajin haastekäyrä on pitkä ja laaja-alainen.

 

Sanna Miettinen ja Marjo Kolehmainen

Last modified: 5 kesäkuun, 2019